teknisk tips Ukategorisert

Slik finner du ut om bildene dine er brukt på nettet

28. april 2015

Lurer du på om noen har lånt bilder fra bloggen din?

Eller lurer du på hvor et bilde du fant på Pinterest egentlig kommer fra (hvis du ikke fant det ut ved å klikke på bildet).

Som blogger legger man ut hundrevis av bilder på nettet og det er omtrent umulig å holde kontroll på om bildene blir brukt av andre. Min holdning rundt dette er at det er greit om folk låner bildene mine, bare de krediterer skikkelig! Og med det mener jeg at de skal skrive f.eks. navn eller bloggnavn og legge på en lenke. Ikke alle gjør dette, og mange tror at Pinterest er en fotograf… (Det har jeg skrevet mer om her: Bruk av bilder og kildehenvisninger).

Her har jeg et tips til hvordan du kan finne ut hvor bildene dine ligger på nettet, eller finne riktig kilde til et bilde du vil dele. (Dette delte jeg faktisk på Snapchat i går, følg meg gjerne på annmeretes for mine sprell ;))

Min oppfordring er at alle bloggere (og journalister) bruker to ekstra sekunder på å finne riktig kilde til bildene du bruker som ikke er dine! Låner du inspirasjonsbilder er det ikke nok å skrive at Pinterest er kilden, mener nå jeg. Det samme gjelder på Instagram – krediter alltid riktig – og ta et ekstra blikk på om bildet kanskje var repostet allerede og den du henter bildet fra har kreditert noen andre. Det var dagens moralpreken, nå over til tipset:

1. Gå til Googles bildesøk
2. Åpne mappen på datamaskinen din der bildet du vil sjekke ligger lagret.
bildesøk01

3. Ta tak i bildet og dra det over til Google.
Jeg ville sjekke ut et bilde jeg hadde funnet på nettet – kanskje den siden jeg fant det på egentlig ikke var den opprinnelige opphavskilden.
bildesøk02

4. Slipp bildet…. Google søker…
bildesøk03

5. Google fant ut at dette bildet er brukt på flere nettsider. Du får også treff på bilder som ligner.
bildesøk04

Lærte du noe nytt? 🙂

– Ann Merete

follow us in feedly

Ingen kommentarer

Legg gjerne igjen en kommentar - da blir jeg glad :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.