Derfor måtte den gamle, forurensende vedovnen ut
//Reklame – I samarbeid med Jøtul
Da vi kjøpte huset må jeg innrømme at vedovnen i stua ikke akkurat var det som var avgjørende for at vi valgte å legge inn et bud til. Det stod en gammel grønn Jøtul peisovn nr. 4 her, akkurat sånn foreldrene mine har på hytta. Koselig nok det, men nå var det kanskje ikke helt hyttestilen vi var ute etter i et hus. Utseendet kunne vi forsåvidt ha levd greit med, men denne ovnen var som sagt ganske gammel og erfaringsmessig sluker den ved som andre gomler sjokolade når det blir satt foran en. Neida… joda.
Hvorfor bytte ut den gamle ovnen?
I følge SINTEF har gamle ovner mye høyere partikkelutslipp enn nye ovner og bidrar til et mindre sunt miljø – både ute og inne. Helst bør alle ovner fra før 1998 byttes ut, da ble ovnene standardisert for forbedret forbrenningseffekt og redusert partikkelutslipp. I en ny og rentbrennende ovn tas varmen godt vare på og du kan redusere vedforbruket med hele 40%. Ren forbrenning betyr at ildstedet har et dobbelt forbrenningssystem som utnytter veden optimalt og holder forurensingen på et veldig lavt nivå. Dette gir helt minimale røykutslipp, fordi ildstedet utnytter energien til å gi varme i stedet for røyk. Det gir også mindre svevestøv som bedrer luftkvaliteten for blant annet astmatikere.
I Oslo har det faktisk vært en tilskuddsdkampanje der kommunen sponser folk med penger til ny peisovn for å bli kvitt de gamle ovnene som skaper dårlig klima i byen, spesielt om vinteren (nei, det er nok ikke bare dieselbilene sin feil at luftkvaliteten er så dårlig i sentrum).
Hvilken ovn skulle vi velge?
Da leting etter ny vedovn startet hadde vi et par punkter på lista som skulle oppfylles, ellers var vi åpne for det meste. Siden ovnen skulle stå på et hjørne i stua ville vi at det skulle være innsyn fra sidene slik at flammen kan ses fra både sofaen og spisestua. Vi hadde av en eller annen grunn også fått det for oss at vi skulle ha hvit peisovn. Det finnes mange fine svarte (og grå og andre farger) på markedet også, men for oss var det hvit som gjaldt (og nei, ikke bare for min del, min kjære var også veldig klar på at den skulle være hvit).
Jøtul er en ovnsprodusent jeg kjenner godt til og som for meg fremstår som selve VEDOVNEN i Norge. Jeg har vokst opp med en Jøtul etasjeovn hjemme, på hytta har vi som nevnt den grønne nr. 4, og husker jeg ikke feil hadde besteforeldrene mine en tilsvarende hjemme. Jøtul er faktisk en av verdens eldste produsenter av ovner, innsatser og peiser. Firmaet ble grunnlagt i 1853 og holder i dag til med fabrikk og hovedkontor på Kråkerøy i Fredrikstad. I tillegg har Jøtul datterselskaper i USA, Storbritannia, Danmark, Frankrike, Italia, Spania og Polen.
Jeg var så heldig at jeg fikk besøke hovedkontoret til Jøtul i Fredrikstad i høst. Der fikk jeg se masse ovner, peiser og innsatser i showrommet, og vi snakket om at neste gang kan jeg få bli med inn i selve fabrikken og se hvordan ovnene lages. Spennende!
Her er noen av vedovnene som Jøtul produserer (se hele utvalget her). Flere av disse kunne jo vært aktuelle for oss med sideglass og i hvit emalje, men det var i grunnen én modell som pekte seg ut ganske tidlig. Den har både sideglass, er litt høy og slank og grådig lekker. Og hvit selvfølgelig. Vi ble egentlig anbefalt å velge Advance-modellen av akkurat denne typen siden denne er enda bedre når det kommer til partikkelutslipp, men dessverre hadde ikke den kommet i hvitt ennå (ventes i mars). Og vi var nødt til å få inn en peis før vinteren satte inn for fullt. Kan du gjette hvilken peisovn det var vi endte opp med? (Titter du her kan du kanskje få en idé?)
***Ann Merete
Følg meg gjerne på
Instagram: @annmeretes
Snapchat: annmeretes
Facebook: Kreativ-i-tet
2 thoughts on “Derfor måtte den gamle, forurensende vedovnen ut”
Jøtul er et godt og kjent merke, men jeg syns det kan bli litt kjedelig i lengden. Er som å ha en billy bokhylle fra Ikea, alle har det. Syns du ikke? Jeg liker litt annerledes, og noe som faktisk er meg og ikke alle andre da.. som
Hei Stine 🙂
Akkurat peis blir litt rart å sammenligne med ei billig Billy bokhylle for meg, men vi har jo hver vår smak. For meg er Jøtul norsk tradisjon, kvalitet og noe som kommer til å vare lenge. Jeg bryr meg egentlig ikke om «hva alle andre har» på akkurat den fronten 🙂