Montering av peisovn – gjøre det selv eller få hjelp?
//Reklame – I samarbeid med Jøtul – inneholder sponset peisovn
Når man får ny peisovn i hus, kan man velge om man vil montere den selv eller hente inn hjelp fra murer. Det er ingenting i regelverket som hindrer deg fra å installere ovnen selv, men man må ha kunnskap om både brannlovgivning, produktinformasjon, feieforskrifter, bygningen ovnen skal inn i og mye mer. Vi valgte derfor å få inn hjelp fra murer da vi skulle montere den nye Jøtul-ovnen vår, for å være sikre på at jobben ble gjort ordentlig og at alt var i henhold til lover og regler. Det føltes tryggest siden det er ild og varme vi har å gjøre med, og så hadde vi jo ingen erfaring med dette fra før. Har man litt erfaring og kunnskap er det helt lovlig å gjøre dette selv, men da må man huske på å sende inn et egenerklæringsskjema eller melde i fra til det lokale feievesenet etterpå, slik at de kan gjøre en kontroll når de kommer for å feie. Sjekk flere tips fra Jøtul her.
Vi fikk som sagt hjelp til monteringen fra en murer, og Trond Berger fra Ildstedet.no / Ovnskroken ordnet det i samme slengen som han var her for å freshe opp mursteinsveggen. Vi startet tidlig på morgenen og lyset var så som så å fotografere i, men jeg har lyst til å vise dere noen bilder og forklare litt fra monteringen uansett. Kanskje det er noe å lære og noen tips å plukke opp? 🙂
Det første vi gjorde var jo selvfølgelig å fjerne den gamle ovnen som stod der. Les mer her om hvorfor du bør bytte ut gamle vedovner. Deretter gjorde murer Trond klart til boring av nytt hull i muren. Han hadde med seg en smart firkantet sak som han brukte for å forhindre støv ut i rommet fra boringen, og brukte sølvtape til å merke av på veggen hvor hullet til det nye ovnsrøret skulle være.
OBS: Det er viktig å huske på at det må være minst 50 cm opp til taket over røret som går inn i veggen.
Da tapen var på plass, satte Trond på den smarte «boksen» og koblet støvsugeren til den. Så var det bare å bruke all sin kraft på å få hull i muren.
Da det var hull i både muren og pipeløpet, satte Trond inn en innmuringsstuss med forlenger til bruk på teglstein.
Deretter murte Trond igjen hullene i pipeløpet og muren etter den gamle ovnen.
Da dette var gjort, tok vi en liten pause med montering av ovn og la på marmormørtel på den røde teglsteinsmuren. Dette kan du lese mer om i et eget blogginnlegg her.
Ovnen hadde vi fått levert på døra en stund i forveien, og Trond hjalp oss med å sette den sammen. Vi hadde bestemt oss for å ha røykuttak på toppen av ovnen både av estetiske og funksjonelle grunner. Jeg synes ovnen gjør mye mer ut av seg når den har røret opp som dette og ikke usynlig bak, dessuten avgir det hele 1500 W mer varme når vi fyrer.
Som du ser var røret i utgangspunktet litt for langt for å passe inn med regelen om at det måtte være 50 cm opp til taket. Trond kuttet derfor til røret slik at det skulle passe.
Røret skulle ikke mures fast, noe som er en fordel om man trenger å flytte ovnen seinere. For å sikre at det ikke kommer ut noe røyk brukte Trond først tettesnor og deretter fylte han på med en ildfast masse i åpningen.
Hele jobben med moteringen av ovnen tok kanskje ikke mer enn halvannen time og jeg er glad for at vi fikk hjelp til det. Det føles trygt å vite at en erfaren fagmann har gjort jobben ordentlig. Det er ganske mye man må sjekke i forkant, som for eksempel om gulvet er rett og tåler vekten av ny ovn og om skorsteinsløpet er i orden. Ikke minst å få alt riktig montert og på plass. Se mer info fra Feiemesternes landsforening her.
Her er en liten sniktitt på hvordan resultatet ble. I et seinere innlegg skal jeg selvfølgelig vise ovnen i bruk, samt gi deg noen gode fyretips til nye ovner.
***Ann Merete
Følg meg gjerne på:
Instagram: @annmeretes
Snapchat: annmeretes
Facebook: Kreativ-i-tet
3 thoughts on “Montering av peisovn – gjøre det selv eller få hjelp?”
Hvor mye kostet det?
Hei Jeanette,
Jeg vet dessverre ikke hvor mye monteringen kostet isolert, så det anbefaler jeg deg å kontakte f.eks. Ildstedet.no og spørre om. Det kommer sikkert litt an på hva som må gjøres av arbeid også 🙂
Jeg har akkurat flyttet inn i drømmeleiligheten I byen, og har så sykt lyst på en peis. Tror det hadde gjort seg veldig mtp interiøret og hjemmekosen. Jeg har søkt og prøvd å lese meg opp, og ser bade negative og positive artikler der ute. Jeg har ikke den største leiligheten, og tenkte enten en vegghengt eller frittstående biopeis hadde vært best. Har søkt rundt på nettet, men man blir jo litt blind. Tips til en med litt mindre plass? Tror du en biopeis er greit?